Logo Staples

Vier manieren om een gezonde werkplek te creëren

Delen via:
Staples_article

Uw personeel is uw grootste bezit, dus uw werknemers helpen om op een gezonde wijze te werken, is in feite een onmisbaar onderdeel van elke bedrijfsstrategie. Als u uw werknemers en collega's aanmoedigt om gezond te leven, daalt het ziekteverzuim en stijgt de productie. U heeft er dus onmiddellijk financieel voordeel van. 

Mensen laten zien dat u hen waardeert, levert bovendien ook langetermijnvoordelen op, zoals het behoud van personeel en een betere moraal. We hebben de vier belangrijkste gebieden waarop u zich moet richten om een gezonde werkplek te creëren, op een rijtje gezet. 

Houd de werkplek schoon
Een minder schone werkomgeving kan demotiverend zijn, een ideale voedingsbodem zijn voor verkoudheden en buikgriep en heeft mogelijk een negatief effect op de productiviteit. Het is de moeite waard om te investeren in hoogwaardige schoonmaakmiddelen en regelmatig een grondige reiniging door een erkend schoonmaakbedrijf te laten uitvoeren.

Richt u daarbij niet alleen op de keuken en toiletten, bacteriën en virussen kunnen evengoed op de werkplekken van uw werknemers op de loer liggen. Op vaste telefoons en toetsenborden kunnen gemakkelijk ziektekiemen terechtkomen, net als op bureaus en kantoorapparatuur zoals printers. 

Handhygiëne is cruciaal in de strijd tegen de verspreiding van ziektekiemen en infectie. Aan de wand bevestigde desinfecterende handgel herinnert mensen eraan om de werkvloer schoon te houden. U kunt natuurlijk ook op elke individuele werkplek een klein flesje voorzien. Zorg ervoor dat er in uw keuken en toiletten voldoende handzeepdispensers aanwezig zijn om te voorkomen dat mogelijke ziektekiemen zich kunnen verspreiden. 

Zorg er tot slot ook voor dat uw werknemers voldoende vuilnisbakken en wegwerpzakken tot hun beschikking hebben om het afval goed te kunnen beheren. Uw werknemers brengen veel tijd door op het werk. Daarom is het waarborgen van een hoge mate van hygiëne en netheid van cruciaal belang. 

Richt het kantoor ergonomisch in
Goede ergonomische ontwerpen, waarbij de werkruimte aansluit op de individuele behoeften van werknemers, spelen een belangrijke rol in het creëren van een gezonde werkomgeving. Hoogwaardige stoelen, die regelmatig worden gecontroleerd en bij defecten worden vervangen, en bureaus op de juiste hoogte zijn basisvoorzieningen die u minder zullen kosten dan lange perioden van ziekteverzuim. 

Lage rugpijn leidt tot groot aantal ziektedagen en kan na verloop van tijd slopend worden. Het is een beroepsrisico voor werknemers die zware lasten moeten tillen, maar lage rugpijn kan ook veroorzaakt worden door langdurig zitten in ongeschikte bureaustoelen. Zorg er dus voor dat de stoelen op de behoeften van uw werknemers zijn afgestemd.

Hoewel goede stoelen belangrijk zijn, kunt u nog een stapje verder gaan om andere letsels te voorkomen. Ervoor zorgen dat mensen zich comfortabel voelen op het werk door te investeren in ergonomische meubels, voorkomt niet alleen overbelasting van de spieren, maar geeft uw werknemers ook het gevoel dat u hen waardeert en om hen geeft. Het carpaletunnelsyndroom, pijn in de pols als gevolg van veel typen, is ook een vermijdbaar letsel waardoor werknemers niet kunnen werken en waarvoor soms zelfs een operatie nodig is. Investeer in polssteunen, deze zijn goedkoop én effectief.

Bestrijd griep
Hoe fit en actief uw werknemers ook zijn, ze kunnen altijd door een verkoudheid worden getroffen. Het gevaar van werken in een kantoor is dat ziektekiemen zich al snel verspreiden. Voorzie antibacteriële doekjes, zodat mensen telefoons en toetsenborden kunnen reinigen, en moedig het gebruik van desinfecterende handgel aan.

Zelfs op de meest steriele werkplekken kunnen verkoudheden door het ongelooflijk effectieve overdrachtsmechanisme van het virus – hoesten en niezen – niet altijd voorkomen worden. Werkgevers kunnen hun eigen grootste vijand zijn door werknemers te prijzen die toch komen werken wanneer ze zich belabberd voelen. Deze werknemers verspreiden de besmetting overal waar ze komen. Het loont om een​beleid te voeren dat werknemers aanmoedigt om thuis te blijven als ze besmettelijk zijn. Werknemers die besmet zijn maar zich nog goed genoeg voelen om te werken, kunt u een laptop geven en vragen om van thuis te werken. 

Houd uw personeel betrokken en gelukkig
Uw werknemers laten merken dat hun gezondheid ertoe doet, is een krachtig middel om hen betrokken en gemotiveerd te houden. U laat de wereld bovendien zien dat u verantwoord onderneemt en weet hoe u voor uw meest waardevolle bezit moet zorgen.

Onze werkcultuur beloont mensen vaak voor het aantal uren dat ze werken. Werknemers hebben het gevoel dat ze moeten laten zien dat ze lange dagen maken wanneer de werklast dat vereist. Uit onderzoek blijkt echter dat de kwaliteit van het werk van deze altijd aanwezige werknemers hieronder lijdt. 

Het lijkt erop dat onze cognitieve voorraad beperkt is en geleidelijk aan uitgeput raakt als we te lang zonder pauze doorwerken. Non-stop doorwerken leidt tot negatieve stressreacties waardoor mensen zich slechter kunnen concentreren en die zich na een tijdje gaan ophopen en emotionele en mentale schade berokkenen. Pauzes zijn essentieel om de creativiteit en denkkracht weer ten volle te kunnen benutten. Uw werknemers aanmoedigen om regelmatig pauzes te nemen, kan hen productiever maken.

Regelmatig bijtanken is nodig om onze hersenen optimaal te laten werken. Mensen zullen dit alleen doen als ze hiertoe worden aangemoedigd. En dat kunt u het beste doen door het goede voorbeeld te geven. Ga even wandelen tijdens de lunch, vertrek op tijd naar huis en ga jaarlijks op verlof. 

Het bevorderen van een cultuur waarin er aandacht is voor gezondheid en welzijn, is een belangrijke bedrijfsstrategie en het is uw verantwoordelijkheid dat het belang van gezondheid op het werk ernstig wordt genomen. Niet alleen zullen uw werknemers positiever tegenover u staan, omdat u over hun welzijn waakt, u zult ook erkenning krijgen vanuit uw sector en de bedrijfswereld. U investeert al in de werving, opleiding en ontwikkeling van werknemers, dus waarom zou u er dan niet voor zorgen dat uw mensen ook gelukkig en gezond zijn? 

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

0800 38560

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit